Revner i glasloftet?

”Revner i glasloftet?” er en bog om kvinders vej til finansdirektørposten.  Bogen viser, at antallet af kvindelige finansdirektører er mere end fordoblet siden 2012, og den kortlægger karrierevejene for 55 kvindelige finansdirektører i Danmarks største virksomheder.

Forfatter til bogen, Mie Prehn Nygaard, som har gennemført kortlægningen, siger: ”Det er jo ikke ligefrem, fordi det vrimler med kvinder i toppen af dansk erhvervsliv. Men der er revner i glasloftet. De senere år har en gruppe kvinder med hastige skridt formået at indtage en af de allermest magtfulde poster i toppen erhvervslivet, nemlig finansdirektørposten.”

I 2012 styrede kun 19 kvinder finanserne i Danmarks 1000 største virksomheder. I 2016 er tallet mere end fordoblet: 40 kvinder sidder nu som finansdirektører i Danmarks 500 største virksomheder. De kvindelige finansdirektører er ikke fru-hvem-som-helst. Mange af CFO-kvinderne har tilbragt hele deres karriere i nogle af Danmarks allerstørste virksomheder. Vejen til finansdirektørposter i de store danske virksomheder tillader ikke karrierejobs i små start-ups eller at prøve sig af som selvstændig i sin egen lille virksomhed. Ej heller er det en god idé at starte sin karriere i det offentlige, hvis man drømmer om at blive finansdirektør.

”Det kræver en snorlige finansvej med helst meget høje uddannelsesniveauer for at nå til finansdirektørposten. Størrelsen på de virksomheder, hvor kvinder starter og er ansat i løbet af deres karriere, er også helt afgørende. Mange af kvinderne har haft hele deres karriere i nogle af Danmarks allerstørste virksomheder. Man skal helst ’starte stort ud’ for at ende i toppen af en stor dansk virksomhed,” siger Mie Prehn Nygaard, som fortæller, at noget af forklaringen på den markante stigning i kvindelige finansdirektører kan findes i finanskrisen:

”Finanskrisen skabte en større efterspørgsel på ledere med finanskompetencer generelt. Og så skabte krisen også et rum for nye input. Topfolk blev udskiftet, og bestyrelserne åbnede døre for nye typer af kandidater, som lignede dem selv mindre. Det er positivt, at finanskrisen har været med til at åbne op for flere kvinder i ledelse. Men det er meget trist, hvis vi ligefrem behøver finanskriser for at få mere ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv,” siger Mie Prehn Nygaard.

Bogen kan fx købes via Saxo

For mere info kontakt: Mie Prehn Nygaard

Tlf. 42 78 27 74